Metoda poduke dr. Suzukija, po kojoj djeca već sa 3 ili 4 godine mogu  početi svirati, se kao malo koji glazbeno-pedagoški koncept proširila po cijelom svijetu. U početnom stadiju ona se ravna prema prirodnim načinu učenja malog djeteta. Suzuki je pažljivo promatrao kako djeca uče govoriti. Postalo mu je jasno, da pri učenju materinjeg jezika:

1. nema neuspjeha (sva su djeca talentirana!)
2. da svako dijete određuje svoj vlastiti tempo učenja (metoda malih koraka).
3. da posjeduje zadivljujuću sposobnost reproducirati govor sa velikom točnošću, čak sa najfinijim nijansama
   lokalnih narječja (učenje po sluhu, na početnom stupnju bez nota ).

Bez sumnje je sposobnost učenja i na taj način govorni nivo kod svakog čovjeka drugačiji. Običan radnik će u pravilu imati manji rječnik i ne toliko razvijen osjećaj za jezik kao sveučilišni profesor. Njegov jezik pak nije moguće usporediti sa jezikom jednog velikog pjesnika, npr. Goethea. U svojoj knjizi "Nurtured by Love" (na hrvatskom izašla kao «Odgoj s ljubavlju» u nakladi Centra za glazbenu poduku, Zagreb) Suzuki postavlja pitanje: "Kako dolazi do toga, da se dijete lako nauči govoriti materinji jezik; i zašto ta ista djeca nemaju uspjeha sa nekim školskim predmetima, iako se sa njima jednako trude?"  Suzuki jednostavno nije želio vjerovati, da ista djeca, koja su postigla zadivljujući uspjeh u učenju jednog kompliciranog jezika, na drugim poljima jednostavno zakazuju. Ubrzo je došao do spoznaje, da problem nije bio u nastavnoj građi, već u principu ili metodi kojom je djeci bio prenošen sadržaj. Suzuki si je uzeo u zadaću na svojem polju stvoriti uvjete, koji će svakom djetetu omogućiti uspješno učenje.

Njegov koncept ne pokazuje zapravo nikakav stvarno novi element. Posebnost leži puno više u specijalnom sastavu i odgovarajućem prenošenju na instrumentalnu nastavu. Svoje spoznaje  je zadobio isključivo putem pomnog promatranja i intuitivnog djelovanja. Suzukijev životni uspjeh leži između ostaloga u tome, da je već desetljeća prije znanosti poklonio pažnju mnogim važnim stupnjevima razvitka djeteta, koji u današnjem istraživanju zauzimaju centralno mjesto, kao što su značaj prenatalne faze, učenje govora kod djece, senzomotorički razvoj i uvjeti za rano učenje. Premda se oko nekih pojedinosti mišljenja razilaze, ipak je važeća znanost malo pomalo potvrdila Suzukijeva shvaćanja (pogledajte o tome studije pod linkom Članci).

  "Suzukijevu metodu smatram trenutno najboljom metodom obuke gudača u Americi."
Dorothy DeLay, ugledna profesorica violine, Julliard School of Music, SAD